Du beskrev förut att du satt och klippte ut tidningsartiklar och det var sättet du anskaffade dig en väldig massa kunskap. Hur skulle du säga att den ökade tillgången på information nuförtiden har förändrat saker och ting, är det lättare eller svårare?
Det är svårare nu. Marknaden har breddats och det har tillkommit mycket nya instrument. När jag började fanns det inte optioner och det fanns egentligen ingen penningmarknad i Sverige.
Förr fick man nöja sig med att läsa det som stod i tidningarna. Inga bolag hade presskontakter utan man fick vänta på att de skulle ha bokslut, och sen fick man vänta ett halvår till nästa gång. Om informationsflödet förr var som en lugn insjö, är det som en tsunami idag. Idag måste man kunna sortera ut information och bestämma sig för vilka delar som är viktiga för att kunna fatta ett beslut.
2009 grundade du tillsammans med Stefan Olofsson Sensor Fonder. Idag förvaltar ni tre flerfaldigt prisbelönta fonder. Vad har varit Sensor Fonders nyckel till framgång?
Stefan Olofsson är enligt mig Sveriges bästa stock picker. Jag vill inte säga att jag är bäst på någonting, men jag är otroligt intresserad av det här med makro, räntor, centralbanker och konjunkturer. Vår första fond, Sensor Sverige Select, är en allokeringsfond där det gäller att bestämma hur mycket som ska allokeras till aktier, räntor och kassa. Detta har jag jobbat väldigt mycket med. Det grundläggande är fundamental analys, både när det gäller bolag, och när det gäller makroekonomi. Att försöka förstå vart det blåser och hitta trender. Det kräver att man konstant håller sig à jour med vad som händer.
En annan anledning till att det gått så bra för oss är att Stefan och jag är så samspelta och känner varandra så väl, då vågar man ta drastiska beslut. Vi kan ändra inriktning på portföljen ganska fort, som till exempel vid Brexit, när Trump vann presidentvalet första gången eller vid Covid. Då agerade vi otroligt mycket snabbare och mer kraftfullt än vad våra konkurrenter gjorde. Vi kunde vara snabba eftersom det bara var vi två, vi hade inte en massa lager av beslutsfattare uppåt vi behövde springa och fråga.
Jag och Stefan har bara varit oense en gång på 15 år och det var i samband med Greklandskrisen. Vi hade kommit snett i marknaden och var oeniga hur vi skulle göra, men det redde upp sig och blev ganska bra så småningom. Vi har givetvis tagit enskilt dåliga beslut när det gäller aktier längs vägen. Vi har köpt aktier i bolag och känt att det blev fel, men då har det inte varit värre än att de får åka ut igen.
Vi har också varit väldigt konsekventa i hur vi jobbar. Vi har inte ruckat på vår modell och inte på vår investeringsfilosofi heller. Man måste vara sann mot sin filosofi och sin metodik. De seriösa och stora aktörerna är just det och jag tror inte att de blivit så framgångsrika om de inte jobbat på det sättet. På många av de här ställena sitter också förvaltare som har suttit i 10-20-30 år. Då kastar man inte omkull saker som man tycker fungerar.
Utöver att vara duktig på makro, vad är dina främsta styrkor?
Jag har en jättelång erfarenhet, så jag kan ju se igenom vissa saker. Sedan tycker jag att det är väldigt roligt, vilket jag tror är viktigt. För att klara sig i den här branschen som ju kan vara ganska stressig, måste man ha en kärleksfull hustru, en god nattsömn och en stark mage - och det har jag. Jag framhåller gärna också sunt förnuft och fötterna på jorden och lite intuition, att ha en magkänsla och våga lita på den.
Vilka är de största utmaningarna med att driva fondbolag?
Sedan jag började arbeta har det varit en tsunami av nya regelverk och sedan vi gick med i EU kommer många av dem från Bryssel. Det innebär jättemycket jobb med compliance, regelfrågor, riskhantering, hållbarhet m.m. Som förvaltare tycker man inte alltid att det är så roligt, man vill ju fokusera på att förvalta. Det är en stor utmaning för ett litet företag att hänga med och klara allt. De stora aktörerna har stora avdelningar som bara arbetar med sådana här saker. Vi köper i huvudsak in tjänster som compliance, risk, internrevision, IT-support osv.